شب یلدا یکی از سنتهای کهن ایرانیان است که خانوادهها را کنار یکدیگر میآورد و ارزشها و خاطرات زیبایی را یادآور میشود.
با فرا رسیدن روزهای آخر پاییز حس و حال عجیبی در بین ایرانیان برای جشن شب چله به چشم میخورد. شبی که تنها یک دقیقه طولانی تر از شبهای دیگر سال است. شبی که با یک دقیقه طولانی بودنش همه اعضای خانواده، فامیلها را در کنار بزرگترها جمع میکند و موجب شادی میشود.
تاریخچه یلدا
در ادبیات و اشعار فارسی ایرانی یلدا به معنای تولد آمده است و ابوریحان بیرونی این شب را تولد خورشید نامیده است. اما چله نیز نام دیگری است که بر این شب گذاشته شده است چرا که از اول زمستان تا دهم بهمن را چله بزرگ و اوج سرما میدانند.
ایرانیان بر این باور بودند که تاریکی، نماد اهریمن و روشنایی نمادی از خیر و نیکی است. به همین دلیل در آخرین شب پاییز که تاریکی طولانی تر است برای از بین رفتن اهریمن جشن میگرفتند. روزهای بعد از سی ام آذر طولانی تر میشود که به معنای پیروزی خورشید و نور بر تاریکی است.
آیینهای شب یلدا
شاهنامه خوانی و فال حافظ گرفتن یکی از آئینهای ایرانیان در این شب است. در شب چله بیش از هر زمان دیگری شعرهای حماسی شاهنامه و شعرهای عاشقانه حافظ خوانده میشود و با آرزویی در دل، تفال بر دیوان حافظ زده میشود. این سنت شیرین هرسال با لذت و گرمی خاص تر و بهتری از سالهای گذشته برگزار میشود.
در جشن شب یلدا سفره ای بزرگ از میوه و آجیل پهن میشود البته هندوانه و انار و پشمک از اصلیترین خوراکیهای شب یلدا هستند.در این شب بزرگترها قصه میگویند.
شبکه آیفیلم این شب خجسته را به مخاطبان خود شادباش میگوید.
بیشتر بخوانید و ببینید:
م ه