پخش زنده
دانلود اپلیکیشن اندروید دانلود اپلیکیشن اندروید
English عربي
4673
-
الف
+

عروسک‌های خراسان جنوبی صاحب موزه می‌شوند

یکی از اعضای پروژه ترسیب کربن از راه اندازی موزه ای برای عروسک های خراسان جنوبی تا پایان سال جاری در بیرجند خبر داد.

یکی از اعضای پروژه ترسیب کربن از راه اندازی موزه ای برای عروسک های خراسان جنوبی تا پایان سال جاری در بیرجند خبر داد.

به گزارش آی‌فیلم، آمنه سعادت سیاری در گفتگو با خبرگزاری مهر از راه اندازی موزه ای برای عروسک‌های خراسان جنوبی خبر داد و گفت: این موزه با همکاری موسسه آوای طبیعت پایدار و موزه عروسک های ملل در بیرجند ساخته و تا پایان سال جاری راه اندازی می شود تا مسافرانی که به بیرجند می‌آیند بتوانند با عروسک‌هایی آشنا شوند که نماد فرهنگ و لباس پوشیدن مردم این منطقه است.

او که از اعضای پروژه ترسیب کربن در خراسان جنوبی است به ویژگی‌های این پروژه و اقدامات آن در استان اشاره و بیان کرد: پروژه ترسیب کربن، یکی از مهم‌ترین پروژه‌های بین‌المللی به منظور کاهش دی اکسید کربن و اثرات سوء پدیده گرمایش زمین است و مهم‌ترین فعالیت این پروژه در منطقه خراسان جنوبی، احیای پوشش گیاهی بوده است. این مساله موجب شد تا روستاییان متضرر شوند و در معرض بادهای ۱۲۰ روزه سیستان قرار بگیرند. بنابراین یکی از اقدامات پروژه ترسیب کربن، احیای پوشش گیاهی دشت حسین آباد  بود. پروژه ای که از سال ۱۳۸۴ تا ۸۹ ادامه یافت و برای پنج سال دیگر هم تمدید شد.

سعادت سیاری در ادامه بیان کرد: عمده فعالیت  پروژه ترسیب کربن، ورود به روستاهای کمتر توسعه یافته و توانمدسازی جامعه روستایی است تا با درآمدزایی برای آنان از مهاجرت روستاییان به شهر جلوگیری کند. به همین خاطر ما در گام نخست اعتماد روستاییان را جلب و در مرحله بعدی آنها را با روش درست بافت قالی و گلیم و استفاده از نقشه‌ها و طرح‌های بومی و ویژه خراسان جنوبی و همچنین زنده کردن عروسک‌های بومی آشنا کردیم.

به گفته این زن کارآفرین، عروسک‌های هر منطقه، ویژگی‌های خاص خود را دارند. برای مثال عروسک‌های قشم با قزوین و با خراسان جنوبی متفاوت هستند و هر کدام، آداب و رسوم و فرهنگ و شیوه لباس پوشیدن مردم منطقه خود را روایت می کنند. اما آنچه عروسک‌های خراسان جنوبی را متمایز می کند، بی‌چهره‌بودن آنهاست. این عروسک‌ها بر دو نوع‌اند. یکی «قنداقی» که صورتش، سفید است و چشم و ابرو ندارد و خانم ۸۰ ساله‌ای آنها را احیا کرده است. یک سری دیگر از عروسک‌ها هم، به جای اجزای صورت، یک دکمه بر چهره شان نقش بسته چرا که باز هم محلی‌ها معتقدند خلقت کامل، از آن خداوند است. ضمن این‌که آینه و دکمه، بخشی از فرهنگ و زندگی مردم بلوچ است و قوم بلوچ یکی از اقوام ساکن در استان خراسان جنوبی است که در ساخت عروسک‌های بومی خود از دکمه بهره می‌برد.

سعادت سیاری راه اندازی موزه عروسک‌های خراسان جنوبی در بیرجند را اقدام مثبتی ارزیابی و بیان کرد: خوب است که برای عروسک‌های بومی هر منطقه موزه‌ای در نظر گرفته شود تا گردشگران داخلی و خارجی به آنجا مراجعه و با فرهنگ مردم آن منطقه آشنا شوند.

ص گ / ح ی

نظر شما
ارسال نظر